Page 1 of 2
Mark field as required
Posted: Wed Jul 05, 2023 2:56 pm
by INFORMAISVRB
it is possible to Mark field as mandatory
similar to one of the example image
or
Re: Mark field as required
Posted: Wed Jul 05, 2023 6:36 pm
by karinha
Márcio, não entendi nada. Explique melhor, ou poste a sua dúvida no fivewin Brasil com mais detalhes, não sei porquê você posta dúvidas no forum em inglês? No forum em espanhol, mesmo que você poste a dúvida em Português, muitos vão entender.
Abs.
Regards, saludos.
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 2:22 am
by cnavarro
Use "CUEBANNER" clause with GET object
CUEBANNER "REQUIRED"
For use clause CUEBANNER, in you RC file, include Manifest.
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 7:26 am
by Marc Venken
Where do you put the "REQUIRED" ? I get a syntax error at compiling
This is from the sample Subscript0.prg
@ nRow, nCol GET aGets[ 1 ] VAR aData[ 1, 2 ] ;
PICTURE aData[ 1, 3 ] SIZE nWidth - nCol * 2, 15 PIXEL OF oDlg ;
COLOR nClrTxt, CLR_WHITE CUEBANNER aData[ 1, 1 ] BOTTOMBORDER ;
INFIELD INFONT oFontI INCLRTXT CLR_GRAY ;
INCLRBORDER { | o | if( o:lFocused, o:nInClrLineB, nClrBox ) } ;
INSEPH 1 INSEPV 1 ; //INWHPEN 2 ;
INCLRLINEDIS CLR_BLUE DYNAMIC ; //GROUP
INERROR "EMPTY VALUE NOT VALID" ;
INCLRERROR CLR_BLUE, CLR_HGRAY
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 10:26 am
by INFORMAISVRB
Hello
I would like something similar, indicating that the field has to be filled in, as Indicated in red with (*)
Look
or this way
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 10:28 am
by INFORMAISVRB
karinha wrote:Márcio, não entendi nada. Explique melhor, ou poste a sua dúvida no fivewin Brasil com mais detalhes, não sei porquê você posta dúvidas no forum em inglês? No forum em espanhol, mesmo que você poste a dúvida em Português, muitos vão entender.
Abs.
Regards, saludos.
I already posted on the brazil forum, but I had to modify the entire GET class, I didn't think it would be feasible.
The brazil forum is slow, almost stopping.
(Já postei no forum brasil, mas tinha que modificar classe GET toda, não achei que seria viavel.
O forum do brasil tá devagar, quase parando.)
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 11:18 am
by Antonio Linares
Dear Marc,
I think Cristobal means this way:
@ nRow, nCol GET aGets[ 1 ] VAR aData[ 1, 2 ] ;
PICTURE aData[ 1, 3 ] SIZE nWidth - nCol * 2, 15 PIXEL OF oDlg ;
COLOR nClrTxt, CLR_WHITE CUEBANNER "REQUIRED" BOTTOMBORDER ;
INFIELD INFONT oFontI INCLRTXT CLR_GRAY ;
INCLRBORDER { | o | if( o:lFocused, o:nInClrLineB, nClrBox ) } ;
INSEPH 1 INSEPV 1 ; //INWHPEN 2 ;
INCLRLINEDIS CLR_BLUE DYNAMIC ; //GROUP
INERROR "EMPTY VALUE NOT VALID" ;
INCLRERROR CLR_BLUE, CLR_HGRAY
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 11:31 am
by Marc Venken
Antonio Linares wrote:Dear Marc,
I think Cristobal means this way:
@ nRow, nCol GET aGets[ 1 ] VAR aData[ 1, 2 ] ;
PICTURE aData[ 1, 3 ] SIZE nWidth - nCol * 2, 15 PIXEL OF oDlg ;
COLOR nClrTxt, CLR_WHITE CUEBANNER "REQUIRED" BOTTOMBORDER ;
INFIELD INFONT oFontI INCLRTXT CLR_GRAY ;
INCLRBORDER { | o | if( o:lFocused, o:nInClrLineB, nClrBox ) } ;
INSEPH 1 INSEPV 1 ; //INWHPEN 2 ;
INCLRLINEDIS CLR_BLUE DYNAMIC ; //GROUP
INERROR "EMPTY VALUE NOT VALID" ;
INCLRERROR CLR_BLUE, CLR_HGRAY
Ok, Ik thougth that it was a Method/Data that would put a item like (*) insite the get so show it is a required field.
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 1:29 pm
by Rick Lipkin
Why not use a valid clause at the end of the get statement .. like
Code: Select all | Expand
REDEFINE GET oActive var cActive ID 143 Font oFontB of oGrps Valid _ChkField( cActive,oActive) PICTURE "@!" UPDATE
//-------------------
Static Func _CHkField( cActive,oActive )
Local Saying
If cActive = " "
Saying := "Sorry .. the Field ACTIVE is a Required field"+CRLF
Saying += "and Can Not be left BLANK"
MsgInfo( Saying )
oActive:SetFocus()
Return(.f.)
Else
Return(.t.)
Endif
// end
Rick Lipkin
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 1:52 pm
by karinha
cnavarro wrote:Use "CUEBANNER" clause with GET object
CUEBANNER "REQUIRED"
For use clause CUEBANNER, in you RC file, include Manifest.
Master Navarro, I never managed to make this CUEBANNER command work properly.
Maestro Navarro, nunca logré hacer funcionar correctamente este comando CUEBANNER.
Regards, saludos.
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 1:54 pm
by INFORMAISVRB
hello
Thanks for the answer, but I wanted it to be something Visual
when looking at the dialog, already identify which fields are mandatory
Sample
http://fivewin.com.br/applications/core ... .php?id=67
Link Forum Brazil
http://fivewin.com.br/index.php?/topic/ ... ent-263637
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 2:25 pm
by karinha
Aunque hasta ahora no he entendido exactamente qué quiere hacer Márcio, me gustó mucho esta idea de Mister Rick Lipkin.
Although until now I haven't understood exactly what Márcio wants to do, I really liked this idea from Mister Rick Lipkin.
Code: Select all | Expand
// C:\FWH..\SAMPLES\RICKBAN.PRG -> By Rick Lipkin
#include "FiveWin.ch"
FUNCTION Main()
LOCAL oDlg, oBtn, oActive, cActive, oFont
cActive := SPACE(40) // "TESTE DE CUEBANNER "
SetDlgGradient( { { 1, RGB( 199, 216, 237 ), RGB( 237, 242, 248 ) } } )
DEFINE FONT oFont NAME "Ms Sans Serif" SIZE 00, -14 BOLD
DEFINE DIALOG oDlg FROM 5, 5 TO 25, 40 TITLE "Testing CUEBANNER" FONT oFont
@ 2, 2 GET oActive VAR cActive PICTURE "@!" OF oDlg SIZE 100, 12 UPDATE ;
VALID( ChkField( cActive, oActive ) )
@ 06, 08 BUTTON "&Quit" OF oDlg SIZE 40,12 ACTION( oDlg:End() ) CANCEL
ACTIVATE DIALOG oDlg CENTERED
oFont:End()
RETURN NIL
FUNCTION CHkField( cActive, oActive )
LOCAL Saying
IF cActive = " "
Saying := "Sorry... the Field ACTIVE is a Required field" + CRLF
Saying += "and Can Not be left BLANK"
MsgInfo( Saying )
// oActive:VARPUT( "Field ACTIVE is a Required" )
// oActive:Refresh()
oActive:SetFocus()
RETURN( .F. )
ELSE
RETURN( .T. )
ENDIF
RETURN( .T. )
// FIN / END
Regards, saludos.
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 3:36 pm
by Marc Venken
What he want is quit good and should be a thing inside FWH. It simple give a visual look (red stars) that these fields are needed.
Re: Mark field as required
Posted: Thu Jul 06, 2023 4:09 pm
by INFORMAISVRB
exactly what I need
Re: Mark field as required
Posted: Fri Jul 07, 2023 2:27 pm
by karinha
Intenta ahora Márcio. Tente agora Márcio. Se não entender, pergunte.
https://mega.nz/file/IB8BjAgD#rUUqVQY6q ... OuxylKQabw
abs.
Regards, saludos.